Terug naar huis !

In rukjes geslapen, moe genoeg! Heb geprobeerd te concurreren met mijn snurkende kamergenoot ! Te verwaarlozen, hij wint met stip!

Mijn rugzak weegt ( zonder water) 7,8 kg. In de luchthaven een fles porto gekocht voor Roland. Met 20 min vertraging vertrokken. Brussels Airlines is de officiële vliegtuigmaatschappij van de Rode Duivels. Via een filmpje geven zij de instructies in het Engels. Geland, gespoord. Veilig thuis bij Roland.  Vanavond bouillabaisse!

Het was een mooie camino portugués van Lissabon naar Porto. Geen druppel regen gehad. Niet te heet om te stappen ( het is in België véél heter op dat ogenblik). Fátima heeft een onuitwisbare indruk nagelaten. Het wijsje van Fátima was mijn begeleidend lied deze keer. Vanaf Sernadelo het caminogevoel. Er zijn dit jaar minder pelgrims op deze route dan vorige jaren. Portugal is een gastvrij land. De mensen hier wensen je:  ” Bom caminho! Bom viagem!”. Jammer dat ik geen Portugees spreek, ik ken alleen ” obrigada” (= dank je wel) en dat komt van pas! Waar er geen albergue of pension is ben je welkom ( bem vindos) bij de bombeiros voluntarios ( pompiers) voor een donativo.

Veel door dennen-en eucalyptusbossen gewandeld. Zelfs door een afgebrand bos! Soms ook langs lokale wegen met verkeer op de piekuren. Meestal stap ik links, bij een korte bocht is het veiliger rechts. Bergop, bergaf, dus ook mooie landschappen. Langs velden en wijngaarden. Op kasseistraatjes. In volkscafés gerust. En overal azulejos die je vertellen hoe ze hier vroeger leefden of wie ze vereren ( O-L-V van Fátima en Sint-Antonius, heel vaak afgebeeld met een kind op zijn arm).

Wordt vervolgd volgend jaar! ( camino de la costa uit Porto).

Nog een groet op het ritme van mijn stokken:

Lisbalvercazamsantarminfátcax!

Ansconcoserágüepinheirlouport ! ( Ansião, Condeixa-a-Nova, Coimbra,Sernadelo, Ágüeda, Pinheiro da Bemposta, Lourosa, Porto)

Aan alle volgers: hartelijk dank voor de aanmoedigingen en tot in 2019! En aan Roland: dank je wel dat ik 16 dagen de camino mocht stappen in Portugal. Het was leuk onze zesdaagse in Lissabon. Zo heb je ook een beetje de sfeer van Portugal opgesnoven! En de dagelijkse telefoontjes ’s avonds deden mij echt deugd. Obrigada !!!!

Advertenties

2 gedachtes over “Terug naar huis !

 1. Blij te zien dat je het tot een goed einde hebt gebracht ….en de extreme hitte momenteel in delen van Portugal tijdig hebt achter je gelaten.

  Heb met veel aandacht je blogs gelezen iedere dag. Een bevlogen schrijverstalent om je belevenissen en emoties van dag tot dag te uiten.

  In 1965 heb ik zoiets als bijna 21 jarige gedaan met autostop en te voet vanuit Casa Universitaria de Lisboa vi Alentejo en Algarve tot Sagres en verder via Faro langs de kust richting Sevilla, Cadiz en de rest van Spanje.

  Ik kan me goed inbeelden dat je bij momenten ook schrik had van iets verkeerd te eten, gevaarlijke honden of andere loslopende dieren, en bij uitzondering rare snuiters waar je moet van oppassen.

  Tot later eens !

  Mvg, Willy Decrop

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.