Naar Porto, 25 km, zonnig, 32°

Afscheid genomen van Marta, Ela en Piotr. Hij stapt verder naar Santiago, de meisjes wandelen nog 2 dagen en keren dan naar Polen terug.

Om 7.10 u vertrokken. Manuel had het goed uitgelegd gisteren . Nog even langs de N1, en aan een V—splitsing rechts richting Vergada. Toch een opluchting als je weg kan van de grote weg. Op een heuveltop heb je zicht op het ingewikkelde wegennet rond Porto en heel in de verte een wazige zee! Onder de IC-24 en de A1 door.

2018-08-01 09.06.57

2018-08-01 09.21.05

Sedert gisteren ook af en toe een horreo, een graanschuurtje op poten , zoals in Galicië. De camino loopt rond de muur van het 13de- eeuwse klooster San Salvador in Grijó. Klop en er wordt opengedaan … Lukt niet, misschien nog te vroeg. Wel rustig zitten in de toegangsdreef onder de eiken en lindes.

Een fruitsapje in Perosinho. Klaar voor de laatste klim. Een Romeinse weg met grote plavuizen. De fietsende pelgrims zien af. Te voet kan je af en toe uitblazen onder de eiken. Een onverhard pad door het bos, Serra de Negrelos. De eucalyptusgeur goed opgesnoven, zoals de karatespelers deden gisteren.

In Canelas is het lagere schooltje moeten wijken voor de aanleg van de A29. De 2 toegangspoorten staan er nog als herinnering. Onder de A1. Vanaf het rondpunt stappen door Vila Nova de Gaia. De tweelingsteden Porto en Gaia ( Portus en Cala voor de Romeinen) aan weerszijden van de Douro hebben hun naam gegeven aan het land: Portugal. Niet afdalen langs de moderne avenida Republica, maar langs de volksere straat Doutor Francisco Sé Carneiro. Gepicknickt onder platanen. 2 zigeunervrouwen wassen hoofd , handen en voeten in een fontein. De pijlen blijven volgen tot op de brug Luis I over de Douro, ontworpen door een compagnon van Gustave Eiffel.

2018-08-01 15.21.03

De auto’s rijden beneden, voetgangers en de tram-metro boven. Aangrijpend om Porto te zien liggen in de hoogte, doel van mijn eerste stuk camino portugués!!! Mij vermannen om over de brug te stappen (hoogtevrees!)

Eerst de kathedraal bezocht. Je kan de rugzak aan de balie laten staan. Net zoals in Lissabon en Coimbra een romaanse versterkte kerk met kantelen, in latere tijden aangepast. 2018-08-01 15.52.12

2018-08-01 16.15.05

 

2018-08-01 16.03.44

 

 

 

 

 

Een gotische kloostergang met azulejos en een mooi St-Jakobsbeeld in de kapittelzaal. Daarna op zoek gegaan naar een pensionnetje. Ik loop wat verloren tussen de massa’s toeristen en heb ook geen zin in een dure hotelkamer. Om 5.50 u een kamer van 4 gevonden in Duas Nações. Oei, er ligt al iemand stevig te snurken … Afwachten wat dat wordt vannacht. De camino blijft spannend!

’s Avonds eerst mijn metrokaartje gekocht in São Bento, een station vol azulejos met transporttaferelen en voorstellingen van historische gebeurtenissen.

2018-08-01 19.18.54

Voor de luchthaven heb je een 4-zonerit nodig. Een hulpvaardige bediende schrijft voor mij het parcours op. In Trinidad overstappen naar de metro voor de luchthaven. Daarna aan de oever van de Douro beland.

2018-08-01 20.27.16
Portohuizen: Sandeman, Offley …

Het ruikt er lekker maar de visrestaurantjes hier zijn nogal prijzig en ik moet nog helemaal de heuvel op tot Praça Guilherme Gomes Fernandez. Lekker gegeten op het pleintje voor mijn pension. Een portootje op de goede afloop! Kabeljauw op de wijze van Braga ( met ajuinsaus en gebakken patatjes) en kamillethee. Slaap wel !?!

 

 

 

Advertenties

5 gedachtes over “Naar Porto, 25 km, zonnig, 32°

 1. BRAVO Anne! Je hebt ’t gehaald;je mag echt fier zijn op jezelf; een sterke vrouw die dit allemaal klaarspeelt in meedogenloze temperaturen soms. Een dikke proficiat!
  Ik heb heel hard genoten van je dagelijkse beschrijvingen van onderweg, de natuur, de contacten met de mensen….heel mooi….je kan er een boek over schrijven, t is zo fijn om dat te lezen en hoe je dagelijks de tijd ervoor neemt om je dagboek aan te vullen na 30km te stappen: ik heb daar veel bewondering voor!

  Heel goede thuiskomst en tot gauw!

  Like

 2. Bedankt voor je dagelijks verslag.Ik heb er van genoten en zo een beetje meegereisd door de streek
  die je prachtig beschrijft.Moedig om zo iets te doen….proficiat en veilig weer thuis.

  Like

 3. Je dagelijkse verslagen (hoedje af dat je daar nog de fut voor had) hebben mij iedere dag verrast door de standvastigheid waarmee je – in je eentje – ondanks de hitte, niet opgaf en je doel voor ogen bent blijven houden.
  Dat je een taaie trekster bent, dat weten we intussen wel. Maar de hitte en de lange trajecten moeten je tocht nu toch wel bijzonder zwaar hebben gemaakt, en ik lees tussen de regels door dat het pad niet altijd even inspirerend was. Je kunt meer dan tevreden zijn dat je je doel hebt bereikt en hoop dat je volgend jaar de draad weer kunt oppakken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.