Naar Vézelay. 16,6 km. Blauwe lucht met wolken

Gastvrije Waalse Belgen, Paolo en Marie-Liliane
Gastvrije Waalse Belgen, Paolo en Marie-Liliane

Onze gastheer en -vrouw gaan met ons mee tot op de jakobsweg. Zo vermijden we een ferme GR-klim door het bos.
Om 8.40 u vertrokken. In La Jarrie geur van de boerderij. Een heel regiment koeien op stal. Bij een jagershut staat een wegwijzer: nog 10 km naar Vézelay. We zien ook weer Tau-tekens. Je kan als pelgrim lopen van Vézelay naar Assisi. Het witte vogeltje boven de Tau wijst de richting aan : rechts, links of rechtdoor. Sedert gisteren trouwens is de weg zeer goed aangeduid!
Mijn allerlaatste nootjes in het gehucht Les Hérodats. Ook de laatste dag van onze pelgrimstocht. Zalig stappen vandaag: droog, niet te heet, door bos en veld, langs bloemenweides en… met zicht op Vézelay, hoog op de heuvel gelegen. De ikonische zonnebloemvelden voor Vézelay ( van de postkaart met zonnebloemen op de voorgrond) . Het is een beetje thuiskomen, 2 jaar geleden vertrokken we uit Vézelay naar Le Puy.Foto 28-07-17 12 25 14 (1)
Picknick onder de linde bij Asquins. Marie-Liliane had ons gisteren het telefoonnummer van Asquins gegeven. Ik had namelijk heel graag de St-Jakosbkerk bezochten want er is een ontroerend mooie reliekbuste van St-Jakob.

Reliekbuste van St-Jakob
Reliekbuste van St-Jakob

2 x het gemeentehuis opgebeld ( vruchteloos – vakantie voor de secretaresse), 1 x de burgemeesteres zelf ( geen antwoord), binnengegaan in de bar om te vragen of iemand de sleutel van de kerk had. En ja hoor, in het café, daar moet je zijn !!! Daar wisten ze wie de verantwoordelijke was. De man hielp ons graag. Hij betreurde dat er maar 4 keer per jaar mis was in de kerk: dit weekend is het wel een feestweekend voor Asquins: zaterdag bal voor St-Jakob, zondag mis voor de feestdag van de heilige ( 30 juli i.p.v. 25 juli ) Allen daarheen !!!

Asquins
Asquins
Foto 28-07-17 14 23 43 (1)
Duiventoren in Asquins

Onderweg naar Vézelay kom je voorbij de kapel La Cordelle. Daar predikte Bernardus van Clairvaux de tweede kruistocht ( 1146 ) . Er staat een enorm kruisbeeld op de plek waar de kruisvaarders verzamelden.

Kapel van la Cordelle
Kapel van la Cordelle

Y sus eia! Nog hoger ! Om kwart na 3 op het zonovergoten plein voor de basiliek van St-Madeleine.

Basiliek van la Sainte Madeleine, met een mobiel kunstwerk op het plein
Basiliek van la Sainte Madeleine, met een mobiel kunstwerk van Alexander Calder op het plein

We kunnen ons pas om 4 u aanmelden in de herberg. Rugzak achtergelaten, postkaarten en postzegels gekocht. Wijn van Vézelay gevonden voor Roland en voor oma. Wat een verrassing! Om 4 u komen ook Miet en Kristien van het Gentse compostelagenootschap toe. Zij zijn de vrijwilligers voor de volgende week! Leuk weerzien!Foto 28-07-17 19 34 15 (1)
De basiliek bezocht. De voorhal ( narthex) is opvallend hoog voor een romaans gebouw. Wel nodig voor de toestroom aan pelgrims die hier na het jaar 1000 de relieken van de Heilige Magdalena kwamen vereren voor ze verder trokken naar Compostela. Op het timpaan: Christus die zijn apostelen zegent en ze zendt naar alle uithoeken van de wereld , de blijde boodschap verkondigdend. ” Ga en onderwijs alle volkeren ”

Voorhal van de basiliek
Voorhal van de basiliek

Foto 28-07-17 17 26 08 (1)

 

 

 

 

 

 

Prachtige kapitelen: een beeldverhaal, een wonder in steen ! Ik zoek de stilte op achter de basiliek, op het terras van de vroegere abdij : oude bomen en uitzicht op de hele streek rondom. Een magische plek!
Om 6 u vespers gevolgd door mis. Hemels gezang. Een nonnetje zingt voor , soms zijn het er twee. De monniken vallen in. Meerstemmig, a capella, de hele ruimte vullend: zingend bidden. Meeslepend! Een wonder van klank !

Vespers en mis
Vespers en mis

Ongelooflijk hoe de kloosterlingen het volhouden: zo lang staan en als de mensen mogen gaan zitten ( eindelijk, zo voel ik het aan) knielen zij neer, gehurkt op de hielen. Ze bezingen ‘ la lumière du soir’. Vézelay is de basiliek van het licht, het licht stroomt binnen in het sobere gotische koor. Symbolisch: Christus als licht van de Wereld. Het evangelie vertelt de parabel van de zaaier. Hoe pakkend nu we net door al die opeenvolgende landbouwstreken trokken. Een wonder, de jakobsweg ! Vézelay is een heel inspirerende plaats. Uniek om hier te eindigen!
Gegeten in ‘ La Dent Creuse’ op aanraden van Miet: lekker en niet duur. Morgen terug naar huis, dankbaar om wat is geweest!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s