Naar Cravant, 22,5 km. Uitgeklaarde, helderblauwe hemel.

Om 8.30 u vertrokken. Over de keien, helling op en helling af door de wijngaarden naar Courgis. Aanvankelijk dachten we dat we door bos zouden stappen maar de wijngaarden zijn ook groen ingekleurd op onze kaartjes, iets lichter groen weliswaar dan de bossen. De wijnboeren sproeien ( heel breed uitgespreid ) en snoeien ( over 2 rijen wijnstokken).

Foto 26-07-17 10 11 38 (1)la chapelle de Préhy

De kerk van Préhy staat temidden van de wijngaarden. Even over een oude Romeinse weg. Het zijn trouwens de Romeinen die hier de druiventeelt ingevoerd hebben. De monniken uit de middeleeuwen hebben dan de wijnbouw verfijnd.
Energiereep. 12 u: pauze op het dorpsplein van St-Cyr-les-Colons. Schoenen uitgedaan, keien uitgehaald (!), en een frisse pint van bij de warme bakker … Ik neem een foto van het kerkje. Een plaatselijke inwoner vraagt of we het niet willen kopen? Hij heeft de sleutels en fier leidt hij ons rond in ZIJN kerk met een 12de-eeuws versterkt portaal. St-Cyr-les-ColonsMen kon stenen naar beneden gooien bij een aanval … In de 16de eeuw werd het kerkje uitgebreid. Het is gewijd aan de heiligen Cyr en zijn moeder Julitte, heiligen uit het Cappadocië van de 3de eeuw. Er is nog een mooi beeld van Maria met kind uit de volksdevotie. De revolutionairen onthoofdden hen, maar met de restauratie van Napoleon kregen ze nieuwe kopjes met het modieuze kapsel van toen.Foto 26-07-17 12 33 28 (1)
Enthousiast wijdt onze gids ons ook in in de Franse traditie van het Angelus. Om 7 u ’s morgens, om 12 u ’s middags en om 17 u ’s namiddags slaat de klok 2 x het civiele uur, dan 3 x 3 ( = de H. Drievuldigheid) en daarna kleppen de klokken 5 min voor het Angelus. ” De engel des Heren heeft Maria geboodschapt en zij is ontvangen van de H. Geest. Wees gegroet, Maria … ”
Leuk, zo’n cadeau van de jakobsweg … We zijn helemaal opgeknapt.
Onder de Autoroute du Soleil door. Om kwart voor 2 picknicken we bij een jagersplatform aan de bosrand. Hoog en droog !

Ik kan mijn benen laten bengelen. Het hele geval wiebelt wel een beetje, maar het ziet er toch een recente, stevige constructie uit. Een luxe picknick met een flesje ( 25 cl) rode wijn van minder dan 1 euro, brood, tomaat en filet mignon fumé. ( Gisterenavond had de slager mij dit aangeraden. Ik vroeg naar vlees dat een 1/2 dag bewaarde in de rugzak. Andouillette was ook geschikt, vond hij, maar dat wou ik mijn medepelgrim niet aandoen … )
Voorbij een zonnebloemveld. Nu stappen we effectief naar het zuiden. De bloemen wenden hun hoofd af van ons, naar de zon toe.
Langs een nieuw gewas: een rode stengel, groene blaadjes zoals van akkerwinde, en trosvormige witte bloempjes . Een witte vlek in het patchwork van het heuvellandschap.
In Cravant vinden we een nette slaapplek, minder basic dan gisteren in Chablis. En er is ook een routier café met een menu du jour en met WiFi. Eigenlijk best wel een gezellig dorp met een verbazend grote kerk, nog een donjon , 2 versterkte poorten, een horlogetoren en 1 vakwerkhuis, waar Jeanne d’ Arc ooit zou geslapen hebben. Vakwerkhuis in CravantFoto 26-07-17 17 48 11 (1)

Authentieke huisjes met crèmekleurige crepis en geschilderde luiken in pasteltinten: lichtgroen, lichtblauw, grijsblauw, wit. De donjon uit de 13 de eeuw is te koop. Liefhebbers?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s